Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Πρόσκληση στην 1η Συνάντηση Σπίθας της Γαλλόφωνης Ελβετίας: Κυριακή 25 Φεβρουαρίου

Το παρακάτω μήνυμα απεστάλη μέσω e-mail σε ενδιαφερόμενους Έλληνες κατοίκους Ελβετίας.

 
Γεια σας,

Ήρθε η ώρα να γνωριστούμε (καλύτερα) από κοντά, να συζητήσουμε για όσα μας προβληματίζουν σχετικά με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Προσωπικά, βλέπω μια ελπίδα μέσα από τη "Σπίθα", το Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών που ίδρυσε ο Μίκης Θεοδωράκης τον περασμένο Δεκέμβριο. Εμπιστεύομαι έναν άνθρωπο που δεν έχει ν' αποδείξει τίποτα σε κανέναν, έχει επάξια τη δόξα και την αναγνώριση που ελάχιστοι άλλοι θνητοί έχουν (και μάλιστα εν ζωή). Ο Μίκης Θεοδωράκης, 85 ετών και με εύθραυστη υγεία, βγαίνει πάλι στην πρώτη γραμμή, με πύρινο λόγο και εφηβική ικμάδα. Γιατί τώρα; Διότι αύριο θα είναι πολύ αργά. Διότι χθες μάλλον δεν ήταν ώριμες οι συνθήκες. Γιατί ο Μίκης; Πείτε μου, πού είναι οι άλλοι πνευματικοί άνθρωποι του τόπου; Γιατί κρύβονται;  Ε, αν βρείτε κάποια πολιτική πρωτοβουλία πολιτών πιο ενδιαφέρουσα από την Σπίθα, πείτε μου κι εμένα να έρθω μαζί σας! Προς το παρόν, σκέφτηκα λοιπόν να φτιάξουμε στην Ελβετία (κατ' αρχήν σε Γενεύη-Λωζάννη και περίχωρα), μια ακόμη Σπίθα. Υπενθυμίζω πως η Σπίθα δεν είναι πολιτικό κόμμα. Είναι κίνημα πολιτών.
Είναι λογικό να υπάρχει δυσπιστία σε καθετί νέο ή "νέο" στην ελληνική πραγματικότητα. Οι καιροί είναι πονηροί. Πολλές φορές, διάφορα "κινήματα" καπελώνονται από το σύστημα. Άλλοτε υφίστανται σφοδρή συκοφάντηση. Σχετικά με την Σπίθα γίνεται προς το παρόν το δεύτερο. Κυρίως όμως τα γνωστά ΜΜΕ σιωπούν. Αυτό είναι ενθαρρυντικό, σημαίνει πως η Σπίθα είναι κατά του συστήματος! Συγκρίνετέ την με την καθημερινή διαφήμιση από τα ΜΜΕ του ΛΑΟΣ και άλλων κοινοβουλευτικών στηριγμάτων του συστήματος. Η Σπίθα ξεκινά και οργανώνεται στην βάση της κοινωνίας, στις γειτονιές, στα καφενεία, στις πλατείες. Η δυναμική της είναι απρόβλεπτη -άρα επικίνδυνη για το σύστημα! Γι' αυτό η Σπίθα, όταν δεν αγνοείται, υφίσταται επίθεση λάσπης με σκοπό την απαξίωση της προσπάθειας "εν τη γενέσει της". "Ο Μίκης υπουργός του Μητσοτάκη", "ο Μίκης είναι αντισημίτης" -αυτά είναι μερικά μόνο από αυτά που κυκλοφορούν. Δεν σας προβληματίζει το ότι δεν προτείνεται κάτι άλλο, αλλά καταπολεμάται αυτό που πάει να σταθεί στα πόδια του -ένα πρωτόγνωρο για τη χώρα μας κίνημα πολιτών; Φυσικά, το σύστημα δεν θα παραδώσει τα "κλειδιά" της χώρας τόσο εύκολα. Στα πλαίσια της προσπάθειας συκοφάντησης κάθε οργανωμένης μορφής αντίδρασης -και της Σπίθας- έχουμε να δούμε ακόμα πολλά. Η οργάνωση είναι αυτή που τους τρομάζει. Μεμονωμένες αντιδράσεις μικρών ομάδων είναι καταδικασμένες. Ας τα βλέπουμε λοιπον με κριτική ματιά όλα αυτά που γράφονται...
Στην παρούσα φάση, σε όλη την Ελλάδα δημιουργούνται εκατοντάδες Σπίθες. Καθημερινά γίνονται συναντήσεις, οργανώνονται ομιλίες, καθορίζονται τρόποι δράσης και διάδοσης της Κίνησης, συζητιούνται ενδιαφέροντα θέματα (δείτε σχετικούς συνδέσμους στο διαδίκτυο), ενώ χρόνια προβλήματα ψάχνουν τη λύση τους. Μια δεκάδα επιφανών Ελλήνων πλαισιώνει τον Μίκη Θεοδωράκη σε μια προσωρινή Συμβουλευτική Επιτροπή. Ο συνταγματολόγος κ. Κασιμάτης, ο συγγραφέας Γ. Καραμπελιάς, ο οικονομολόγος κ. Καζάκης, ο καθηγητής κ. Ζουράρις είναι μερικοί από αυτούς που δίνουν "αέρα στα πανιά". Η Σπίθα όμως δεν είναι μόνο ο Μίκης και η Συμβουλευτική Επιτροπή. Είμαστε κυρίως όλοι εμείς, οι "απλοί πολίτες" -και αλίμονο σε αυτόν που θα τολμήσει να καπελώσει την Σπίθα παρουσιαζόμενος ως "αρχηγός" ή "μεσσίας" ή δεν ξέρω κι εγώ τί άλλο. Ούτως ή άλλως, κανείς δε μπορεί να χειραγωγήσει τόσους σκεπτόμενους πολίτες.
Τί καλούμαστε να κάνουμε; Πρώτα απ' όλα: ενημέρωση. Διαβάζουμε δεξιά-αριστερά τί συμβαίνει, ελέγχοντας -στο μέτρο του δυνατού- την αξιοπιστία των πηγών. Κρίνουμε (και την Σπίθα) και αναλόγως διαδίδουμε στον περίγυρό μας ό,τι σημαντικό έχουμε μάθει και είναι ικανό να ξυπνήσει κοιμώμενες συνειδήσεις. Τί θέλουμε να πετύχουμε; Πρώτα να γίνουμε πολλοί. Ν' ακουστούμε προς τα έξω. Να μπορέσουμε μια μέρα να επηρεάσουμε ή και να διαμορφώσουμε τις πολιτικές εξελίξεις -με ειρηνικό πάντα τρόπο. Μιλάμε κατ' αρχήν για εξεύρεση τρόπου απαλλαγής από την Τρόικα και το Μνημόνιο (οι δανειακές συμβάσεις είναι αντισυνταγματικές).
Μα, θα πει κάποιος, αυτά γίνονται στην Ελλάδα. Εμείς μένουμε μακριά, έχουμε τη ζωή μας στην Ελβετία, γιατί να μας ενδιαφέρει τί γίνεται στην Ελλάδα; Εξάλλου εμείς (οι περισσότεροι) είμαστε εδώ επειδή η Ελλάδα μας έδιωξε με τον τρόπο της. Τί της οφείλουμε; Αυτή μας οφείλει! "Η Ελλάδα είναι μόνο για διακοπές το καλοκαίρι." Η πρόσκλησή μου αυτή φυσικά δεν απευθύνεται σε όσους βλέπουν τα πράγματα με αυτό τον τρόπο. Απευθύνεται σε κείνους που δε μπορούν να μένουν απαθείς βλέποντας τους συμπατριώτες μας στην Ελλάδα να υποφέρουν εξαιτίας προδοτικών πολιτικών επιλογών. Απευθύνεται σε κείνους που βλέπουν την πολιτική, όχι ως καριέρα, αλλά ως τρόπο ζωής, ως βασικό συστατικό στοιχείο της προσωπικότητάς τους, της ζωής τους. Απευθύνεται σε κείνους που βλέπουν με συμπάθεια κάθε Έλληνα που βιώνει την κρίση, ανεξάρτητα από το τί ψήφισε, ανεξάρτητα από το αν επωφελήθηκε κι αυτός από το διεφθαρμένο σύστημα ή όχι. Ψάχνουμε αυτά που μας ενώνουν, όχι αυτά που μας χωρίζουν. Το "διαίρει και βασίλευε" εξυπηρέτησε το σύστημα τόσα χρόνια τώρα. Ακόμα και σήμερα προσπαθούν να μας διχάσουν, να μας στρέψουν το έναν εναντίον του άλλου... Εμείς όμως, που πιστεύουμε στη σημασία της κοινωνικότητας, της φιλίας, της αλληλοβοήθειας, της αγάπης, εμείς που ενδιαφερόμαστε να κάνουμε κάτι, έστω μικρό, για να βοηθήσουμε την πατρίδα μας, θα συναντηθούμε για πρώτη φορά στη Λωζάννη. Ο ρόλος της Ομογένειας ήταν πάντοτε σημαντικός στις δύσκολες στιγμές. Δεν λέω πως θα σώσουμε εμείς την Ελλάδα, όμως πιστεύω πως, ενωμένοι, μπορούμε να βάλουμε ένα λιθαράκι στον αγώνα για την αξιοπρέπεια ενός ολόκληρου λαού. Λέω λοιπόν, να δημιουργήσουμε μαζί μια νέα σπίθα, εδώ, σε αυτή τη γωνιά της Γης.

Η πρώτη μας συνάντηση θα γίνει την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011 στις 3 το μεσημέρι, στην ...............(σ.σ: πληροφορίες για τον ακριβή τόπο συνάντησης θα σας δοθούν μόνο μετά από δήλωση συμμετοχής).

Μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικώς μαζί μου, όποτε θέλετε, στο 076 3910804 076 391 08 04 begin_of_the_skype_highlightin. Δηλώστε συμμετοχή (ώστε να κάνω κράτηση αναλόγου αριθμού θέσεων), απαντώντας σε αυτό το email ή στέλνοντας μήνυμα στο spitha.suisse@yahoo.com -έστω και την τελευταία στιγμή (Κυριακή πρωί).

Για τη συνάντησή μας, θα ήταν επιθυμητό να έχουμε κάνει μια στοιχειώδη προετοιμασία. Διαβάστε την Ιδρυτική Διακήρυξη της Σπίθας (υπάρχει στην επίσημη ιστοσελίδα), ενδεχομένως κάποια άρθρα από την επικαιρότητα, εκτυπώστε τα και φέρτε τα στην συνάντηση να τα σχολιάσουμε. Και μια διευκρίνιση: ξεκινώντας αυτή την προσπάθεια, δεν διεκδικώ "αξιώματα" τύπου οργανωτή-αρχηγού ή δεν ξέρω τί άλλο. Απλώς έτυχε και η Σπίθα άναψε εδώ και κάνω αυτό που μου λέει η συνείδησή μου. Σας προσκαλώ σε αυτό το εγχείρημα. Από αυτή την Κυριακή, οι Σπίθες θα είναι περισσότερες και πιο αποτελεσματικές στην διάδοση της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών.

Φιλικά,

Γιώργος Σγούρδος,
Λωζάννη


Υ.Γ: Προτείνω την ανάγνωση δύο αξιόλογων πρόσφατων άρθρων του διακεκριμένου Συνταγματολόγου και μέλους της προσωρινής Συμβουλευτικής Επιτροπής της "Σπίθας", κ. Γιώργου Κασιμάτη: "Οι αθέμιτοι όροι της δανειοδότησης της Ελλάδας και η πολιτική εκμετάλλευση της κρίσης". Μέρος 1ο και Μέρος 2ο

2 σχόλια:

  1. Αγαπητοί φίλοι,
    καλή επιτυχία στην προσπάθεια σας.
    Ονομάζομαι Πατσίκας Μιχαήλ και συμμετέχω απο την πρώτη στιγμή ενεργά και με όλες μου τις δυνάμεις στην Σπίθα Θεσσαλονίκης.
    Εχουμε την τιμή την Κυριακη να έρχεται ο εμπνευστης της Κίνησης Μίκης Θεοδωράκης για να μας μιλήσει στο Βελλίδειο στις 6:00 η ώρα Ελλάδος.
    Θα ήθελα λοιπόν να σας ενημερώσω ότι θα καλύψουμε την εκδήλωση με δικά μας μέσα και θα την μεταδώσουμε ζωντανά από το www.spitha.tv
    μεσω διαδυκτίου.
    Μπορείτε να ενημερώσετε τους υπόλοιπους Έλληνες για να την παρακολουθήσουν ζωντανά.

    Με τιμή

    Πατσίκας Μιχαήλ


    spitha.thessaloniki@gmail.com
    spitha.thessalonikis.blogspot.com
    spitha.tv
    http://www.facebook.com/profile.php?id=100001411437286

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση, ήδη το έχω αναρτήσει στο facebook και θα το ανεβάσω κι αλλού! Να είστε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή